Víte, že existuje i česká whisky?
Když dostanete chuť na whisky, jakou si nejčastěji vyberete? Určitě tu ze Skotska, Irska a někdo ze Spojených státu. Víte, ale že se kvalitní whisky vyrábí i na západě Čech. Například jednu kvalitní whisky můžete sehnat kousek od Plzně a to ve vesnici jménem Prádlo. V palírně, která funguje už od roku 1952, zde totiž zrála ryze česká whisky z ječného sladu.
Vzniklo to tak, že v dřívějším komunistickém Československu, whisky totiž nebyla k dostání. Bylo to tak, že lidi tehdejší doby, v zahraničí na cestách whisky ochutnali a chtěli jí mít i doma. Bohužel se ke skotské či irské whisky nedostali, tak si jí v tehdejší státní palírně o whisky snažili pokusit. Výhodou je, že k výrobě je potřeba slad, voda, proces kvašení a destilování, tudíž se mohlo začít hned. Whisky svojí podobu získává díky zrání v sudech. V tehdejším Československu sudy nebyly, tudíž se nechaly vyrobit nové, z českého dřeva, ty se jen vypálily, aby česká whisky dostala barvu a chuť.
V druhé polovině minulého století, byla v Československu k dostání tuzemská whisky. Její výroba byla poměrně malá, a když chtěli za lahev 150 Kčs, tak se ani nějak moc nerozšířila. Před revolucí pracovníci v Prádle chtěli mít stejnou chuť whisky jako ve Skotsku a tak zprovoznili starý mlýn, ten zrna drtil pomocí litého kladiva a ten se dříve i ve Skotsku používal. Proces byl takový, že nejdříve namleli nakouřený slad, pak vypálili destilát a na konec naplnili sudy.
Po revoluci, přišel odpočinek pro whisky, tudíž přišlo kýžené zrání, protože se na sudy nesáhlo. Původní majitel o nich věděl, ale považoval ho za laciný destilát a chtěl nejdříve zásoby levně rozprodat. V roce 2007 se do areálu dostali noví majitelé a začali dělat inventuru. Při ní objevili plný sklep něčeho, co se jevilo jako tuzemská whisky a raději si pozvali dva odborníky ze Skotska. Ti ani nechtěli věřit, že se jedná o českou whisky. Stock si uvědomil, že má něco velkolepého a tudíž whisky dostala název Hammerhead, poté začala stáčet a prodávat jako prémiová singl malt whisky z České republiky.
V současné době se 25letá lahev prodává přes tři tisíce korun a nejvíce ve Francii, Nizozemsku, Británii a USA. V České republice se prodává jen v zaměřených obchodech anebo v Makru, tam můžete sehnat limitovanou 28letou whisky Hammerhead a to za pět tisíc korun.